Новини

Минималната работна заплата става 780 лева от 1-ви януари

Това бе решено на вчерашното редовно заседание правителството. Размерът на заплатата ще се повиши с близо 10 % спрямо сегашната ѝ стойност.

При определянето на новия размер на минималната работна заплата са отчетени реалните параметри на макроикономическата среда и възможностите на държавния бюджет, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет. Оттам допълват, че промяната ще допринесе за намаляване на бедността сред работещите и на неравенствата в разпределението на доходите.

Ръстът на най-ниското възнаграждение за труд ще повиши покупателната способност и потреблението на най-нискодоходните групи от пазара на труда, ще увеличи мотивацията на работната сила и ще намали нелоялната конкуренция. След увеличението от 1-ви януари минималната часова работна заплата ще бъде 4 лева и 72 стотинки.

Според министъра на труда и социалната политика Лазар Лазаров, по този начин се осигурява възможност за компенсиране нарастването на инфлацията през годината. Припомняме, че по време на преговорите в Съвета за тристранно сътрудничество синдикатите поискаха минималната работна заплата да стане 830 лева. Увеличението на минималното трудово възнаграждение от началото на новата година ще струва на държавния бюджет 300 милиона лева, поясняват още от правителствената пресслужба.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.